Pan Bagnat


A specialty of the Cote d’Azure, particularly around the Nice area, it was originally a dinner for the poor fishermen. Made from available ingredients (tuna, capers, anchovies, tomatoes, onions, olives, eggs and stale bread), it was quick and easy to make.

The version today, which is close to the original, was made by the good people of „America’s Test Kitchen“, which I only discovered a few months ago and have come to respect for their accuracy and love of authenticity. Here’s the link: https://www.youtube.com/watch?v=J0Q_6yJeWMk&t=471s

I stayed close to the recipe, but had to make it smaller to not have to eat it 3 days in a row. I did, however, make the herb/onion mix for a full recipe – now I have some left over 🙂 .

To make this best ever tuna sandwich, first buy a really good (authentic) baguette or ciabatta. If you get a baguette (18 inches long), cut it apart lengthwise and remove most of the soft bread from the bottom part. Give it a quick brush of olive oil and toast it for a couple of minutes in the broiler unit of your oven.

Next, prepare the „Nicoise salad“: 1 medium red onion, finely sliced, 3 tbs red wine vinegar added, a garlic clove grated into the mix to marinate for a while to soften the onion. In a food processor, use half a cup of parsley, 2 tbs fresh marjoram, 3 tbs capers, 3 anchovies, half a cup of pitted olives (Calamata, in my case), a twist of black pepper and 1/3 cup of olive oil and give the processor enough pulses to chop into small pieces without making a paste. Mix with the red onion and garlic, add 2 tbs of dijon mustard, then combine everything. Place a good amount into the bottom piece of bread.

Then the tuna is added to the bread. I had bought some high class albacore in olive oil just to try it out. It was very white and very good. One even more exclusive idea would be to take some fresh tuna and to fry it until barely done and use that instead.

The next step is to add the tomato(es). I needed just one. I cored it and cut it into fine slices. To reduce the amount of liquids, I used a paper towel to dry the tomato slices.

Eggs are also necessary for this sandwich. I cooked 2 eggs for 10 minutes, peeled them and let them cool off a bit before slicing them.

To make sure the flavors meld well, put some more of the Nicoise mixture on top.

Add the top and you’re done!

Well, actually the folks at America’s test kitchen recommend wrapping it with Saran wrap and compressing it with something heavy (a dutch oven, in their case) for am hour.

I didn’t do that, but I did slice it to expose the inside view.

This tuna sandwich was without a doubt the most delicious one I’ve ever had!

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10 Kommentare zu “Pan Bagnat

  1. Rene Martini sagt:

    Aaaah, welche Gelüste tauchen dabei bei mir auf!

    Nur abseits, am Rande: Gott sei Dank habe ich Toastbrot besorgt.
    Und den alten 18monatigen Bergkäse aus Vorarlberg im Haus.
    Und morgen zum Metzger meines Vertrauens wegen dem | des Schinken |s|.
    Yuhu!!!

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  2. Es schaut mega lecker aus. Ich überlege gerade, ob ich es galant essen könnte, oder danach wie ein Kleinkind vollgekleckert bin. 😅
    Auf diesem Wege wünsche ich dir einen schönen Übergang in das neue Jahr. Möge es eines deiner besten Jahre werden.
    Viele Grüße
    Babs

    Gefällt 1 Person

    • Alex sagt:

      Wenn Du den Tipp mit dem komprimieren beherzigst, brauchst Du zwar eine Stunde länger, aber das Gebiss muss sich nicht verrenken 🙂 . Dann geht es auch halbwegs galant.
      Auch Dir ein schönes neues Jahr. Hoffen wir das Beste!
      Viele Grüße
      Alex

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  3. Da erwachen gleich die Erinnerungen an einen Urlaub in Südfrankreich! Dein Pan bagnat sieht gut aus und wenn ich deine Begeisterung dazu lese, dann steht eine Baguette gleich auf meiner Einkaufsliste.😋
    Ich wünsche Dir ein gutes und vor allem gesundes neues Jahr!
    Beste Grüße aus Österreich
    Günter

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  4. kormoranflug sagt:

    Früher gab es einmal auch Beschreibungen auf Deutsch.

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  5. BAG sagt:

    Sieht wirklich super aus – würde ich sofort essen !!!!

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  6. Christina sagt:

    Das sieht voll lecker aus! 🙂

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